GECİKME FAİZİ

GECİKME FAİZİ


Merhabalar,

Konumuz bizlerin en büyük yaptırım gücü olan asıl adı gecikme tazminatı olarak bilinen gecikme cezası diye de adlandırılan gecikme faizi.

Gecikme faizi dini hassasiyeti yoğun olan insanlarımızda biraz antipatik dursa da profesyonel yönetim firmaları olarak bizlerin en önemli kozlarından biri.

Nasıl merkez bankalarının en önemli kozu politika faizini arttırmak veya indirmek ise bizlerinki de geciken aidatlara gecikme cezası uygulamaktır.

Bu sistemi katı bir biçimde uyguladığınız zaman projelerdeki aidat tahsilat oranlarının zamanla yükseldiğini görürsünüz.

Kat mülkiyeti kanunu ödenmeyen aidatlara aylık %5 oranında gecikme tazminatı uygulanması gerektiğini açıkça ifade ediyor. Bu yaptırımın uygulanmasındaki sebep hem mali disiplinin sağlanması hem de projenin ödenmeyen aidatlar sebebiyle geç yapılan isu, sedaş, izgaz ve diğer 3.firmalara olan ödemelerindeki faizlerin bu yüksek faiz oranından karşılanması ve zamanında ödeme yapan sakinlerin haklarının korunmasını sağlamaktır.

Gecikme faizine profesyonel bakmak çok önemli. Aidatını zamanında ödeyen ile ödemeyen arasında mutlaka bir fark olmalı. Buna ister faiz, ister tazminat isterseniz de ceza diyin.

Özgün İNALTAY
Endüstri mühendisi
Projeler müdürü
İNALTAY Site Yönetim Hizmetleri

 

07.07.2020





inaltaysiteyönetim  muhasebe  siteyönetimi  izmitsiteyönetimi  kocaelisiteyönetimi  faiz  gecikmetazminatı  gecikmecezası  gecikmefaizi