Şeffaf Yönetimin Güvencesi: İnaltay Site Yönetim Hizmetleri

Şeffaf Yönetimin Güvencesi: İnaltay Site Yönetim Hizmetleri


İnaltay Site Yönetim Hizmetleri, Kocaeli’de güvenli ve şeffaf site yönetiminin tek adresi. Bir aile şirketi olan İnaltay Site Yönetim Hizmetleri, 2009 yılında vefat eden baba Serhat İnaltay tarafından 1992 yılında kuruldu. Serhat Bey’in vefatından sonra şirketi anne Sevda İnaltay devraldı. 2012 yılından itibaren de oğulları Özgün İnaltay, annesi ile beraber Proje Müdür olarak bu sorumluluğu omuzlarına aldı. 10 yıl içinde 44 olan proje sayılarını 128’e çıkaran anne ve oğul, baba İnaltay’ın yarattığı başarılı markayı daha da yukarı taşıdı. Kocaeli’nin ilk ve tek site yönetimi firması olan şirketin önümüzdeki hedefi çevre illerde de şubeleşmek.
 
Şirket, site yönetimi dışında gayrimenkul danışmanlığı hizmetini de bünyesinde bulunduruyor. Gayrimenkul devi Remax’i babasının Kocaeli’ye getirmesinden gurur duyduğunu ifade eden Özgün İnaltay, sektörün kendileri ile birlikte kurumsallaşarak emlakçılıktan gayrimenkul danışmanlığına evirildiğini ve sektöre yeni bir soluk getirdiklerini söylüyor.
 
Firma sahibi olarak anneniz Sevda Hanım’ı ve Proje Müdürü olarak sizi tanıyabilir miyiz?

Firma sahibi ve genel müdürümüz annem Sevda İnaltay. Firmamız, 1992 yılında kurulmuş, sektöründeki ilk firmalardan biri. Kocaeli ve İzmit’teki ilk site yönetim firması. Rahmetli babam Serhat İnaltay tarafından kuruldu. 2009 senesinde babam vefat edince annem devraldı işleri. 2012’den itibaren ben ve annem Sevda Hanım beraber çalışıyoruz. Ben de Projeler Müdürü olarak görev yapıyorum. Ben Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezunum, endüstri mühendisiyim.
 
İnaltay Site Yönetimi olarak hizmet faaliyetleriniz nelerdir?

Biz sitelerin, apartmanların, iş merkezlerinin yönetim işini yapıyoruz. Dışarıdan profesyonel bir şekilde kanunlara, yönetmeliklere uygun bir şekilde sitelerin yönetilme işini yapıyoruz. Aidatları topluyoruz. Site yönetim toplantılarında alınan kararları uyguluyoruz. Asansör, dış cephe, iç cephe, boya işlemlerini yaptırıyoruz. Bir site, iş merkezi ve apartman yönetiminde yapılabilecek her türlü hizmeti biz veriyoruz. Yönettiğimiz bina, site ve iş merkezlerinin temizleme işlemlerini de biz yapıyoruz. Kocaeli’nin tüm ilçelerinde hizmet veriyoruz. 27 yıllık bir firmayız.

SEKTÖR BİZİMLE BERABER KURUMSALLAŞTI

İnaltay Site Yönetim Hizmetleri olarak bünyenizde gayrimenkul danışmanlığını da bulunduruyorsunuz. Bu anlamdaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Bizim gayrimenkul danışmanlarımız da var bünyemizde. Gayrimenkul alım, satım ve kiralama gibi hizmetler de veriyoruz. Remax diye bir gayrimenkul devi var. Bunu Kocaeli’ye getiren kişi benim rahmetli babam. Remax, Kocaeli’ye gelmeden önce herkes emlakçıydı. Bizimle beraber herkes gayrimenkul danışmanı oldu. Sektör kurumsallaştı Remax ile beraber.  Remax’in ilk franchising’ini biz aldık İzmit’te. 2 dönem onlarla beraber çalıştık. Şimdi kendi bünyemizde çalışıyoruz. Zaten yönettiğimiz projedeki sakinlerimiz bize güvendiği için bizimle çalışıyorlar. Sakinlerimizin evlerinin kiralanması ve alım satımıyla biz üstleniyoruz.
 
 
HUKUK İŞLERİMİZ AVUKAT ESMA ŞENGÜLER’E EMANET

Ekibiniz kaç kişiden oluşuyor?

Biz 14 kişiyiz. Bu sadece bizim firmamızın personeli. Bizim taşeronlarımız, yönettiğimiz sitelerdeki çalışanlarla beraber 60 kişiyi aşkın bir ekibimiz var. Binalarda karşılaştığımız hukuki sorunlarla ilgili de 4 kişiden oluşan avukat ekibiyle çalışıyoruz. Avukat ekibimizde Şengüler Hukuk ve Danışmanlık Bürosu yetkilisi Esma Şengüler bulunuyor. Kendisi, İzmit’in yetiştirdiği başarılı bir avukat. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimini tamamladı. Hukuksal anlamda yaşadığımız işlerle kendisi ilgileniyor. İşin hukuk kısmının büyük kısmı ona emanet.

128 PROJE İLE 10 BİN KİŞİYE HİZMET

Kaç proje yürütüyorsunuz?

128 tane proje yönetiyoruz. 3 bin bölümden oluşan, takribi olarak 10 bin kişiye hizmet veriyoruz. Aylık 550 bin TL gibi bir aidat tahsilatı yapıyoruz.

Çalıştığınız kurum veya firmaların sektörel dağılımı nedir?

Bizi müteaahitler de bireysel olarak yönetim yapan yöneticilerle de bizi tercih ediyorlar.

 

EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİMİZ ŞEFFAFLIK

İnsanlar site yönetimi için neden sizi tercih etmeli?

Bizim asıl rakibimiz, apartmanını veya sitesini kendisi yönetmeye çalışan yöneticiler. Bir yönetim firması bu işi aldığı zaman faturasını kesiyor. Ekonomi, kayıt altına alınıyor. Ama diğer türlü oradan birisi yaptığı zaman bu şeffaf olmuyor. Kanunlara ve yönetmeliklere uygun yapılmıyor. Bu da bir sürü mağduriyetler doğruyor. Biz ve bizim gibi firmaların aldıkları ücretler çok büyük ücretler değil. Daire başı 25-30 TL gibi ücretler ki bu, bağımsız birim sayısı arttıkça da azalır. Bunlardan kaçıp insanlar kendileri yönetmek istiyorlar. Fakat sonra daha büyük sorunlar oluyor. Aidatlar ödenmediği takdirde evini satıp kaçabiliyor kişiler. Biz icra takipleri ve davalarla bunların önüne geçiyoruz. Yönetmelikleri ve yasarlı bilmiyorlar; bilseler de uygulamıyorlar. Profesyonel olarak yapmıyorlar bu işi.
 
 
Bizim en önemli özelliğimiz şeffaflık. Biz yönettiğimiz sitelerin bütün kasasını aylık gönderiyoruz bütün vatandaşlara. Kim aidatını ödemiş veya ödememiş bunu bütün vatandaşlarımız görüyor. Her ay biz ne kadar para toplamışız, ne kadar para harcamışız bunları kalem kalem görebiliyor herkes. Verdiği paranın hesabını sorabiliyor. Bizim yaptırdığımız işler faturalı oluyor. Gönderdiğimiz personeller sigortalı oluyor. Biz amatör olan bu sektörü aslında kurumsallaştırıyoruz. Diğer firmaların birçoğu da bizden çıkma elemanlar tarafından kurulmuştur. Bizim kurulduğumuz günden bu yana yönettiğimiz apartman var. Bu da verdiğimiz güvenden kaynaklanıyor.

Site yönetim firması tercih ederken dikkat edilmesi gereken kıstaslar nelerdir?

Bir site yönetim firması tercih ederken ofislerine girip bakmak lazım. Vergi borcu, sigorta borcu var mı bunlara mutlaka bakılması gerekiyor. Kaç sigortalı çalışanı var, sigorta hizmet listesine bakmalılar.

 
10 YILDA 48 PROJE’DEN 128 PROJEYE YÜKSELİŞ

Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?

Babam Serhat İnaltay 2009 senesin vefat ettiği zaman 48 projemiz varmış. 10 sene sonra bugün bu sayı 128. Bizim hedeflerimizden en önemlisi şubeleşmek. Önce Kocaeli il genelindeki ilçeler, sonrasında çevre iller Bursa, İstanbul, Yalova, Sakarya gibi illerde biz şubeleşmek istiyoruz. Bunlar bizim 2020-2021 yıllarındaki hedeflerimiz.

Diyelim ki siz bizimle anlaştınız. Aidat ödenmeme sorunu olsa bile biz hizmeti aksatmamam garantisi veriyoruz. Temizliğiniz yapılıyor, havuzunuzun bakımı yapılıyor. Binanız merkezi sistemse, müşterek sistemse gazınız açık oluyor, ısınmaya devam ediyorsunuz. Toplantıda alınan kararlar uygulanıyor. 20 kişiden 5 kişi aidatını ödemiyor diye biz hizmeti aksatmıyoruz. Bunun garantisi biziz.

Kişiler apartmanlarını veya sitelerini kendileri yönetmek istedikleri zaman ortaya ne tür sorunlar çıkıyor?

Buradaki en büyük sorun, kişiler huzur hakkı alıyorlar. Aidat ödemiyor veya belirli bir aidat alıyor apartmandan. Biz yönettiğimiz her yere fatura kesiyoruz. Yani devlete bir kazanç beyan ediyoruz. Ama bu kişiler, aldıkları Huzur Haklarını devlete bildirmiyorlar. Bizim yönetim ücretimizden daha büyük Huzur Hakkı alan yöneticiler var. Ne KDV, en stopaj var. Bu da kayıt dışı ekonomiyi tetikliyor.  Ayrıca bu kişiler, aidat ödemeyen komşularını yüz yüze baktıkları için icraya veremiyor. Komşular, borçları biriktiği halde evlerini satıp kurtuluyorlar. Biz bunun önüne geçiyoruz. Biz icra takibi yaptığımız zaman tapusuna haciz koyuyoruz, evini bizden habersiz satamıyor. Gelip borcunu kapatıyor.  Müteahhitler için sitelerin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair yönetim planları hazırlıyoruz.
 
YÖNETİM PLANLARIYLA MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİYORLAR

Bir site yönetim planı nasıl hazırlanır?

Siteye göre değişiyor bu. Genelde müteahhitler yönetim planını, kırtasiyende alıp tapuya işletiyor. Ama her binanın, her projenin kendisine has özellikleri var. Bu tesislerin bütün özellikleri tespit edilip ona göre bir yönetim planı yapılması gerekiyor. Örneğin dükkanlar binanın dışındaysa aidata katılmaması gerekiyor. Dükkanlardan asansör parası alınmaması gerekiyor ama çatıya katılması gerekiyor dükkanların. Her site için ayrı ayrı, o sitenin özellikleriyle bağdaşan yönetim planı oluşturmamız gerekiyor. Çünkü toplu yaşam alanları, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetilir. Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan sonra yönetim planları, sonra da toplantıda alınan kararlar gelir. Bu yönetim planları, o sitenin fizibilitesine ne kadar uygunsa o kadar az sorun çıkar. Her site farklı özelliklere sahip fakat onları tek bir plana göre yönetmeye çalışıyorlar. Bu da komşular arasında huzursuzluk çıkarıyor. Bunun önüne yönetim planlarıyla geçilebilir.

EN UCUZU DEĞİL, EN UYGUNU

İş yaptırma süreçleri nasıl işliyor?

Biz bu süreçleri de çok şeffaf yönetiyoruz. Yapılacak işlerle alakalı firmalardan teklifleri topluyoruz. Bu teklifleri denetim kuruluna sunuyoruz ve hep beraber karar veriyoruz. Tabi ki en ucuza değil, en uyguna karar veriyoruz.  Çünkü her zaman en ucuz, en uygun demek değildir. Biz tecrübelerimize istinaden yönlendiriyoruz insanları. Bizim büyük bir tedarikçi zincirimiz var. Bu tedarikçilerin hepsi bizim çözüm ortaklarımız.

BIRAKIN BİZ YÖNETELİM

Site yönetimini insanlar Huzur Hakkı’ndan dolayı firmalara yaptırmak istemiyor dediniz. Ülkemiz genelinde insanların site yönetimi firmalarını tercih etme yoğunluğu ne durumda?

Bu iş, ileride yasallaşacak. Belirli bir sayının üzerindeki yerleri site yönetim firmalarının yönetmesi kanunlaşacak. Çünkü çok büyük mağduriyetler yaşanıyor. Hak kayıpları yaşanıyor. Bunun önüne geçmenin en güzel yolu da site yönetimi. Her site yönetimi firması da bu kadar şeffaf çalışmıyor. İnsanlar site yönetimi firmalarıyla çalışsınlar ama seçerken de dikkat etsinler. Ve diyoruz ki ‘Bırakın biz yönetelim.’
 
Haberin Kaynağı: https://www.timekocaeli.com/i/seffaf-yonetimin-guvencesi-inaltay-site-yonetim-hizmetleri-1496.html